Το κουδούνι χτύπησε, επιστροφή στο σπίτι. Τι ρωτάμε τα παιδιά;

Αρκετά συχνά, πολλά είναι τα παιδιά που με το γυρίζουν σπίτι αναμεταδίδουν με λεπτομέρειες όλη την ημέρα τους. Υπάρχουν όμως και κατηγορίες παιδιών που είναι εσωστρεφή και δεν εκδηλώνουν τα πραγματικά τους συναισθήματα, είτε γιατί δεν θέλουν από μόνα τους είτε γιατί θεωρούν ότι δεν έχει σημασία να το αναφέρουν. Οι απότομες μονολεκτικές φράσεις του τύπου Πώς πήγε το σχολείο σήμερα;” – “Καλά.” , τότε το παιδί σας ανήκει στην κατηγορία αυτών που θεωρούν το σχολείο προσωπική τους υπόθεση και δε μοιράζονται λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της παιδικής ψυχολογίας & συμπεριφοράς, έχει γίνει κατανοητό ότι υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις (λίστα ερωτήσεων), οι οποίες ανάλογα με το πώς διατυπώνονται στα παιδιά, μπορείτε να έχετε τις απαντήσεις που θέλετε. Το σημαντικό είναι να το δουν ως κάτι διασκεδαστικό & πρόκληση για αυτά να απαντήσουν, καθώς είναι γνωστό ότι τα παιδιά θέλουν να έχουν την προσοχή και τον τελευταίο λόγο.

Συνεπώς, με αυτόν τον τρόπο, θα μεταφέρουν τις πληροφορίες, χωρίς να έχουν την αίσθηση ότι δίνουν αναφορά και εσείς σίγουρα, ως γονείς θα γίνετε πιο ευχάριστοι απέναντί τους. Συγχρόνως θα μαθαίνετε και όλα όσα θα θέλετε τόσο για την καθημερινότητά τους όσο όμως και για τον τρόπο που σκέφτονται και πράττουν.

Παρακάτω, σας παραθέτουμε μια ενδεικτική λίστα ερωτήσεων:

1. Ποιο ήταν το καλύτερο πράγμα που έγινε στο σχολείο σήμερα;

2. Πες μου κάτι που σήμερα σε έκανε να γελάσεις.

3. Πες μου μια περίεργη λέξη που άκουσες σήμερα. (Ή κάτι περίεργο που είπε κάποιος).

4. Πες μου κάτι καινούργιο που έμαθες σήμερα.

10. Ποια στιγμή ήσουν πιο χαρούμενος σήμερα;

11. Με ποιον θα ήθελες να παίξεις στο διάλειμμα που δεν έχεις παίξει ποτέ ξανά μαζί του;

12. Πες μου κάτι καλό που έγινε σήμερα!

15. Ποια λέξη είπε πιο πολλές φορές η δασκάλα σου σήμερα;

16. Τι πιστεύεις ό,τι θα έπρεπε να κάνετε ή να μαθαίνετε για πιο πολλές ώρες στο σχολείο;

Όπως γίνεται αντιληπτό, η λίστα των ερωτήσεων μπορεί να μην τελειώσει ποτέ κι αυτό είναι σίγουρα καλό. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε πιο κοντά στα παιδιά μας χωρίς κριτική, χωρίς έλεγχο και απόδοση ευθυνών. Ας γίνουμε λίγο πιο διασκεδαστικοί και ευχάριστοι και μέσα από αυτή μας τη στάση σίγουρα έχουμε μόνο να κερδίσουμε, εμείς, τα παιδιά μας και η σχέση μας με αυτά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το παιχνίδι των ερωτήσεων θα τα εξιτάρει και θα το αποζητούν από μόνα τους. Φυσικά, να είστε έτοιμοι, οι απαντήσεις τους, να σας ξαφνιάσουν, να σας συγκινήσουν ή να σας εκπλήξουν!