Δεν είναι ένα είναι δυο: Συμβουλές για τα δίδυμα μωράκια σας!

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, η δίδυμη κύηση και το δέσιμο που υπάρχει ανάμεσα στα δίδυμα είναι ένα μυστήριο. Αρκετοί αναφέρονται στη τηλεπαθητική επικοινωνία και στο ιδιαίτερο δεσμό που ξεκινά πριν τη γέννησή τους. Από εκείνο το χρονικό σημείο, μοιράζονται τα πάντα από ένα κοινό χώρο μέσα στη μήτρα μέχρι και το ίδιο θρανίο στο σχολείο στην εφηβεία.

Ποιος είναι ο λόγος όμως που μας δίνει τη δυνατότητα να μελετήσουμε την περίπτωση των διδύμων και την ψυχολογία τους; Ως γνωστόν, υπάρχουν τα ομοζυγωτικά δίδυμα, όπου μοιάζουν πολύ, μοιράζονται τα ίδια γονίδια και προέρχονται από το ίδιο ωάριο που διασπάστηκε και τα διζυγωτικά δίδυμα, όπου μοιράζονται κάποια γονίδια όπως γίνεται με τα υπόλοιπα αδέρφια τους, ενώ έχουν προέλθει από διαφορετικό ωάριο και η ομοιότητα τους δεν είναι και τόσο μεγάλη.

Έχουν γίνει αρκετές μελέτες σε σχέση με τα δίδυμα από τις οποίες έχει αποδειχθεί επιστημονικά, πως ακόμα και στις περιπτώσεις όπου τα αδέρφια έχουν χωριστεί και έχουν μεγαλώσει σε διαφορετικό περιβάλλον,  συνεχίζουν να έχουν κοινές συνήθειες και κοινά χαρακτηριστικά προσωπικότητας κάτι το οποίο βασίζεται και στην σημαντική επίδραση των κοινών γονιδίων στην ανάπτυξη της προσωπικότητας.

Εάν ρωτήσετε, τι είναι αυτό που κάνει το δέσιμο των διδύμων τόσο σημαντικό, εμείς θα σας απαντήσουμε το εξής: Μια δίδυμη κύηση δημιουργεί συνήθως συναισθήματα έκπληξης, χαράς αλλά και ευθύνης. Οι δίδυμοι, από την πρώτη στιγμή που έρχονται στον κόσμο και σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους παλεύουν συναισθηματικά με το γεγονός ότι από τη μια θέλουν να διατηρήσουν τον δεσμό που έχουν αλλά παράλληλα θέλουν να ξεδιπλώσουν και την μοναδικότητα τους, χωρίς να βλάψουν αυτόν τον δεσμό. Ακόμα και πριν την γέννηση τους βρίσκονται στον ίδιο χώρο και μοιράζονται τα ίδια βιολογικά στοιχεία και συναισθήματα. Επίσης, σε μεγαλύτερη ηλικία, λίγο πριν περάσουν τις πύλες του σχολείου είναι συνηθισμένο να διεκδικούν την προσοχή και αγάπη της μητέρας εκδηλώνοντας κάποιες φορές ακόμα και επιθετική συμπεριφορά.

Παράλληλα, οι γονείς καλούνται να μεγαλώσουν 2 παιδιά παράλληλα, με ότι συνεπάγεται αυτό σε πρακτικό, οικονομικό και συναισθηματικό επίπεδο. Από τη μια μεριά, η μητέρα προσπαθεί να δημιουργήσει μια μοναδική σχέση με το κάθε παιδί ξεχωριστά, ενώ ο πατέρας προκειμένου να διευκολύνει την κατάσταση, αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο σε σχέση με αυτόν που θα αναλάμβανε αν υπήρχε μόνο ένα παιδί.

Αυτό που θα σας συμβουλεύαμε είναι να αρχικά να μεγαλώσουν τα δίδυμα μωράκια σας με ενθάρρυνση των ιδιαίτερων ατομικών τους χαρακτηριστικών. Για να αναπτυχθεί ομαλά η προσωπικότητα τους και η ατομική τους ταυτότητα είναι καλό να ενισχύεται η τάση τους προς την διαφορετικότητα. Είναι χαριτωμένο να βλέπουμε δίδυμα με ίδιο ντύσιμο. Όμως είναι καλό να τα αφήσουμε ελεύθερα να επιλέξουν. Τέλος, ενθαρρύνετε τα δίδυμα σας να επιλέγουν διαφορετικές παρέες και ενδιαφέροντα. Αυτό μπορούν να το ακολουθούν τόσο στην παιδική και στην εφηβική ηλικία όσο και στην μετέπειτα ενήλικη ζωή.