Τρόποι βελτίωσης της επικοινωνίας με το παιδί σας!

Υπάρχει μια θεωρία που επιβεβαιώνει ότι εάν αλλάξετε τον τρόπο που μιλάτε, το παιδί θα σας ακούσει. Φυσικά, είναι δυνατόν αυτό να συμβεί με εύκολους τρόπους που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας.

Αρχικά, είναι σημαντικό να βοηθήσετε το νήπιο να καταλάβει αυτό που του αναφέρετε, πηγαίνοντας κοντά του. Όσο κι αν φωνάζετε από το άλλο δωμάτιο για να κάνει αυτό που του λέτε, δεν πρόκειται να σας ακούσει. Επίσης, καλό θα ήταν σε αυτή τη διαδικασία επικοινωνίας να κοιτάτε στα μάτια το παιδί σας. Αυτό δείχνει ότι έχετε να πείτε κάτι σημαντικό και το παροτρύνει να σας δώσει σημασία.

Παράλληλα, οτιδήποτε και να επιθυμείτε να μεταφέρετε στο παιδί σας λεκτικά, μπορείτε να το αναφέρετε με απλά λόγια. Σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να έχει κατανοηθεί απολύτως από το παιδί σας ο σκοπός για τον οποίο ζητάτε την προσοχή του. Μιλήστε λοιπόν με απλές προτάσεις και εξηγήστε όσο πιο απλά αυτό που θέλετε. Αντί να πείτε “το ξέρεις ότι δεν πρέπει να τρέχεις μέσα στο σαλόνι” πείτε “περπάτα ήρεμα, σε παρακαλώ”.

Επίσης, οποιαδήποτε πληροφορία θέλετε να μεταδώσετε, μπορείτε να το πραγματοποιήσετε χωρίς να γίνεται αντιληπτή ως εντολή στο παιδί σας. Ακόμα και για ένα νήπιο, οι εντολές είναι εκνευριστικές. Ειδικά όταν έρχονται χωρίς κάποια βάση. Όταν λοιπόν δίνετε πληροφορίες, τους εξηγείτε το γιατί συμβαίνει κάθε τι.

Τέλος, είναι σημαντικό, να εξηγείτε τις προσδοκίες σας, δηλαδή το τί θα θέλατε να κάνει το ίο ίδιο στην καθημερινότητα του (πχ να μαζέψει τα παιχνίδια του).Εφόσον εκφραστεί σε ήρεμο τόνο και με διάθεση συζήτησης, θα ληφθεί στο μυαλό του παιδιού ως μια διαδικασία με θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά του. Με άλλα λόγια, μπορούμε να του μεταδώσουμε τα ”πρέπει” της δικής του καθημερινότητας σε διαφορετικό τόνο. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε!

Συνεπώς, τα παραπάνω αποτελούν tips βελτίωσης της επικοινωνίας με το παιδί σας, ειδικά όταν βρίσκεται στα πρώτα στάδια αναγνώρισης του περιβάλλοντος που ζει και κινείται.