Αρκετά συχνά, το παιδί επιδιώκει να κοιμάται μαζί με τους γονείς. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που το οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά και πως μπορείτε εσείς ως γονείς να το αντιμετωπίσετε;
Τα παιδιά, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, περνάνε από αρκετά συναισθηματικά στάδια. Ένα από αυτά, είναι οι φόβοι και ανησυχίες που βιώνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γονείς προκειμένου να καθησυχάσουν το παιδί τους, προτείνουν τον ύπνο μαζί τους. Ειδικότερα, η μητέρα, έχει ανάγκη το παιδί δίπλα της κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας. Παράλληλα, το παιδί καλύπτεται συναισθηματικά, διότι νιώθει ασφαλές.
Εάν αυτό, γίνει μια καθημερινή συνήθεια του παιδιού, τότε το ίδιο εμποδίζεται να απομακρυνθεί από αυτούς και να αυτονομηθεί στο δικό του δωμάτιο. Σε αυτό το σημείο, καλό θα ήταν, εσείς ως γονείς να μην εκφράζετε με υπερβολικό τρόπο οποιαδήποτε ανησυχία, διότι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Το παιδί καταλαβαίνοντας την ανησυχία σας, αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο ως απειλητικό, το δωμάτιο του το βράδυ ως επικίνδυνο και αρχίζει να αναπτύσσει φοβίες.
Συνεπώς, για να υπάρχει ισορροπία μέσα στην οικογένεια θα πρέπει οι ρόλοι να είναι ξεκάθαροι. Τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να σέβονται τον ιδιωτικό χώρο του καθενός και να μπορούν να λειτουργούν και μαζί αλλά και αυτόνομα. Το γεγονός αυτό έγκειται στην εκάστοτε καθοδήγηση του γονέα ως προς το παιδί και στη συζήτηση που πρέπει να πραγματοποιηθεί ώστε να γίνει απόλυτα κατανοητό.
Τέλος, σε περίπτωση που το πρόβλημα εμμένει και δεν υποχωρεί παρά τις συστηματικές προσπάθειες των γονέων, καλό είναι να αναζητηθεί η συμβουλή ενός ειδικού, ο οποίος θα μπορέσει να βοηθήσει ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Με αυτό το τρόπο θα συμβάλλει και στην ομαλή συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.