Η απόφαση να γίνουμε γονείς!

Η απόφαση να γίνει κάποιος γονιός είναι μια απόφαση σημαντική. Ειδικά, στο γεγονός του ερχομού ενός παιδιού, αλλάζει η ζωή του ζευγαριού. Με άλλα λόγια, το ζευγάρι, γίνεται οικογένεια και μετατοπίζει το βάρος και το ενδιαφέρον από την προσωπική τους σχέση, στην φροντίδα ενός νέου μέλους. Η ύπαρξη του παιδιού εξαρτάται από τους γονείς του, τις επιλογές τους, τη συμπεριφορά τους, αλλά ταυτόχρονα και η καθημερινότητα των γονέων εξαρτάται πλέον από το παιδί.

Ειδικότερα, ο ρόλος του γονέα είναι κάτι που στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε καθόλου. Πρόκειται για έναν ρόλο που δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων λεπτομέρειες αλλά ούτε και εκπαιδευόμαστε για αυτό. Από το χρονικό σημείο που γεννιέται το νέο μέλος της οικογένειας, συνειδητοποιούμε την φροντίδα που χρειάζεται το παιδί μας αλλά και την ευθύνη που έχουμε για αυτό.

Αν και είναι ίσως ο πιο σημαντικός από όλους, ο ρόλος του γονέα δε μας απαλλάσσει από τις υπόλοιπες ταυτότητες που έχουμε στη ζωή μας. Το παιδί μετατρέπεται στη φυσική μας εξέλιξη και όλη μας η ύπαρξη εξαρτάται από αυτό. Παράλληλα, αρχίζει και δημιουργείται μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ γονέα-παιδιού και συναισθηματικό δέσιμο που κρατάει για όλη μας τη ζωή.

Η πιο σημαντική διαδικασία είναι η μετέπειτα ανάπτυξη του παιδιού συναισθηματικά και νοητικά, όπου οι γονείς πρέπει να είναι κοντά του σε αυτό καθώς καθορίζει και την ενήλικη ζωή του. Για αυτό το λόγο, ο χρόνος που θα αφιερώνεται στο παιδί θα πρέπει να είναι κυρίως ποιοτικός και γεμάτος αγάπη.

Συνεπώς, η σχέση γονέα παιδιού είναι σχέση ζωής και δε σταματάει ποτέ. Είναι λοιπόν σημαντικό η γέννηση ενός παιδιού να είναι μια συνειδητή απόφαση την οποία, το ζευγάρι θα επιθυμεί και θα συναινεί, τη στιγμή που και οι 2 θεωρούν κατάλληλη.