Περιμένετε νέο μέλος στην οικογένεια; Δείτε πώς μπορείτε να προετοιμάσετε το παιδί σας!

Ο τρόπος και ο τόπος ανακοίνωσης του νέου μέλους της οικογένειας στο παιδί σας είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία. Το γεγονός αυτός καθορίζεται από τους γονείς οι οποίοι θέτουν τους δικούς τους κανόνες σε όλα αυτή τη διαδικασία. Αρκετοί ανακοινώνουν το γεγονός πολύ νωρίς (πρώτο κιόλας τρίμηνο), ενώ άλλοι το αφήνουν χρονικά για αργότερα.

Οποιοδήποτε χρονικό σημείο και να επιλέξετε, το σημαντικό είναι να γίνει απλό και κατανοητό στο παιδί σας, ότι η οικογένεια ”μεγαλώνει”. Επίσης, θα ήταν καλό να προετοιμάσετε το παιδί σας για την καινούργια του ”παρέα”, η οποία θα το συντροφεύει στην πορεία της ζωής του. Συνεπώς, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κλίμα ασφάλειας, το οποίο θα εμπεδωθεί με τον ερχομό του νέου βρέφους. Από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά, θα ήταν χρήσιμο να συζητάτε με το παιδί σας για να κατανοήσει πως το νέο μέλος έρχεται να ολοκληρώσει την ευτυχία της οικογένειας.

Εφόσον, φτάσει με το καλό η μεγάλη μέρα, αν πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές στο σπίτι για να υποδεχτείτε το μωρό σας, κάντε τις αλλαγές αυτές, αρκετές μέρες προηγουμένως. Επίσης, η ψυχολογική προετοιμασία του παιδιού σας είναι αρκετά σημαντική ειδικά λίγο πριν την καθορισμένη μέρα. Ίσως χρειαστεί να γίνουν κάποιες πρακτικές ανακατατάξεις, όπως, ίσως να μετακομίσει το παιδί σε κρεβάτι, ώστε να αφήσει το μικρό κρεβατάκι στο νεογέννητο μωρό. Παράλληλα, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, δώστε του τη δυνατότητα να συμμετάσχει στη φροντίδα του μωρού. 

Επίσης, ταυτόχρονα, αφιερώστε χρόνο, κατά προτίμηση όταν κοιμάται το μωρό, αποκλειστικά με το μεγαλύτερο παιδί σας. Όσο καλά και να προετοιμάσετε ένα παιδί για τον ερχομό του νεογέννητου μωρού, υπάρχει πάντα η πιθανότητα το μεγαλύτερο παιδί να πλημμυριστεί με αντίθετα συναισθήματα. Για αυτό το λόγο πρέπει να είστε κοντά του συναισθηματικά. «Αγκαλιάστε» το παιδί σας με την ίδια ζεστασιά που αγκαλιάζετε και το νέο μέλος της οικογένειάς σας!