Τρόποι δημιουργίας σχέσης εμπιστοσύνης με το παιδί σας!

Η εμπιστοσύνη αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα στη σχέση γονέα-παιδιού, απαραίτητη για την συναισθηματική ισορροπία του.
Συνεπώς, μπορείτε να ξεκινήσετε από νωρίς το χτίσιμο αυτής της σχέσης, για να γίνει άμεσα αντιληπτό από το παιδί σας, ότι έχει ανθρώπους δίπλα του που το καταλαβαίνουν.

Αρχικά, όταν το παιδί μας εμπιστεύεται κάτι, είναι σημαντικό να ελέγξουμε τη στάσης μας, έτσι ώστε να μη γίνει αντιληπτή κάποια αρνητική κριτική που θα το αποθαρρύνει.Με αυτό τον τρόπο, θα νιώσει ασφάλεια και θα κατανοήσει ότι ο γονέας του είναι και ο καλύτερός του φίλος!

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας όμως για να μας εμπιστευτεί το παιδί μας, είναι να νιώσει ότι έχει συμπαραστάτες στη ζωή του.Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται εμείς να του μεταδώσουμε την εικόνα του πολύτιμου σύμμαχου που θα σταθεί σε οποιοδήποτε πρόβλημά του. Ο διάλογος και η καλή ακρόαση είναι συστατικά στοιχεία επιτυχίας εάν επιθυμούμε να προχωρήσουμε τη σχέση με το παιδί μας, ένα βήμα παρακάτω.Το γεγονός αυτό, βοηθάει σημαντικά στην μετέπειτα συναισθηματική του ασφάλεια και στην ενήλικη ζωή.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να σεβόμαστε τον προσωπικό χώρο του παιδιού, όπως και εμείς οι ενήλικες το επιζητούμε.
Η υπερβολική ενασχόληση με την καθημερινότητά του, στη βάση της επιθυμίας μας να γνωρίζουμε τους φίλους του, με τι ασχολείται ή τι κάνει στο σχολείο έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.Αυτό συμβαίνει διότι,αναπτύσσεται αίσθημα ανασφάλειας στα μάτια του που δεν αντισταθμίζεται με την προσπάθειά μας να το προστατεύσουμε.

Σεβόμαστε λοιπόν την ανάγκη του παιδιού για ιδιωτικότητα και του παρέχουμε χώρο για να συζητήσει οτιδήποτε πραγματικά τον απασχολεί.
Κατά αυτό το τρόπο,προσφέρετε τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται για να επεξεργαστεί τη στάση σας ώστε να εξελίξει τη προσωπικότητα του μέσα από τις εικόνες, που εσείς ως γονείς του μεταδίδετε.