Εάν αλλάξετε τον τρόπο που μιλάτε, το παιδί σας, θα σας ακούσει!

Σε αυτό το άρθρο σας παρουσιάζουμε τρόπους που μπορείτε να επικοινωνήσετε με το παιδί σας, ώστε να σας ακούει πραγματικά!

Αρχικά, όσο φαίνεστε δραστήριοι, μπορείτε να το βοηθήσετε να κατανοήσει το λάθος του μέσω της συζήτησης. Όσο δεν εναντιώνεστε στο ίδιο, θα καταλάβει και θα παραδεχτεί την οποιαδήποτε κίνησή του. Με αυτό τον τρόπο θα δώσει σημασία και σε εσάς αλλά και στην πράξη του.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, είναι σημαντικό να θέσετε σε εφαρμογή την επιχείρηση ”διπλωματία”. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσο και να του φωνάξετε για το οτιδήποτε, δεν θα μπορέσει να κατανοήσει εάν αυτό που έχει συμβεί είναι πραγματικά σοβαρό ή όχι. Πείτε το με απλά λόγια αυτό που θέλετε να αναφέρετε με ήρεμο και διαλλακτικό τρόπο. Εάν υπάρχουν απορίες του παιδιού στο θέμα, δείξτε του τη διάθεσή σας να κατανοήσετε και τη δική του συμπεριφορά.

Σημαντικό στοιχείο σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι να αναφέρονται λίγα λόγια και περιεκτικά, διότι και οι αναλύσεις, εκ νέου δεν θα έχουν τα αποτελέσματα που θέλουμε. Μιλήστε λοιπόν με απλές προτάσεις και εξηγήστε όσο πιο απλά αυτό που θέλετε.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της καθημερινότητας, μερικές δραστηριότητες είναι υποχρεωτικές για το παιδί. Παρ’ όλα αυτά μπορείτε να δώσετε εναλλακτικές επιλογές στο παιδί σχετικά, για παράδειγμα με το τι να φορέσει: “θέλεις την πράσινη ή την μπλε μπλούζα;” ή σχετικά με το που να πάτε: “θέλεις να πάμε στον παιδότοπο ή προτιμάς την παιδική χαρά;”

Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι ως γονείς προσπαθείτε να δίνεται το καλό παράδειγμα για το παιδί σας. Όταν σας μιλάνε θα πρέπει να είστε καλός ακροατής. Σίγουρα υπάρχουν προσδοκίες από εσάς προς τα ίδια αλλά θα πρέπει να τα ενθαρρύνετε! Με αυτό τον τρόπο θα σας μιλάνε ανοιχτά για τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τους!