Τα αγαπημένα μας κατοικίδια και η σχέση τους με τα παιδιά!

Τα παιδιά έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη για τα ζώα. Αρκετές φορές μπορεί να ακούσετε το παιδί σας να σας ζητάει ένα κατοικίδιο και η αιτία είναι ότι επιζητεί μια συντροφιά.Το γεγονός αυτό δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί καθώς αντανακλά τον συναισθηματικό του κόσμο. Όπως είναι φυσικό οι μικροί μας φίλοι χαίρονται ιδιαίτερα το παιχνίδι και γιατί όχι με ένα σκυλάκι. 


Όσοι γονείς έχουν κατοικίδια ζώα δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά τους, για ενίσχυση της συναισθηματικής τους νοημοσύνης. Συνεπώς, η συνύπαρξη τους με τα ζώα μόνο οφέλη προσφέρει. Επίσης, δίνει και μια διδακτική νότα σε αυτά, μαθαίνοντας στα ίδια, σταδιακά, για τα συναισθήματα των άλλων μέσα από την αλληλεπίδραση με τα δικά τους. Για παράδειγμα η ύπαρξη ενός σκύλου, δίνει το έναυσμα ανάπτυξης της «ενσυναίσθησης» στο παιδί. Επίσης ενδυναμώνεται η αυτοπεποίθησή τους καθώς νιώθουν την αποδοχή στο παιχνίδι με το κατοικίδιό τους.

Σύμφωνα με πολλές ψυχολογικές θεωρίες, Τα ζώα συντροφεύουν τον άνθρωπο στη μοναξιά του. Ειδικά σε περιπτώσεις παιδιών με προβλήματα συμπεριφοράς, η συμβολή των ζώων είναι ανεκτίμητη και θεραπευτική.


Επομένως, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε ότι μέσω των κατοικίδιων ζώων τα παιδιά καλλιεργούν αξίες όπως: ανθρωπισμού, ηθικής ευθύνης, αλτρουισμού, ανιδιοτέλειας. Βέβαια, το γονεϊκό πρότυπο παίζει σημαντικό ρόλο στη επιτυχία αυτής της διαδικασίας. Η επιλογή του ζώου, ο χώρος τον οποίον διαθέτουν, η συμμετοχή των ιδίων των γονιών στη φροντίδα αυτών, είναι παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη σε κάθε κίνηση απόκτησης κατοικίδιου.Δώστε λοιπόν χαρά στο παιδί σας με ένα γλυκό και ανεκτίμητο φίλο που θα μεγαλώσει μαζί του!