Πως μεγαλώνουμε ευτυχισμένα παιδιά!

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε ώστε να βοηθήσουμε το παιδί να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη και ασφάλεια, και να το βοηθήσουμε να γίνει ένα ευτυχισμένο παιδί, που θα εξελιχθεί μελλοντικά σε έναν ευτυχισμένο ενήλικα;

Δώστε στο παιδί σας την αγάπη σας χωρίς όρους. Η αγάπη, η ασφάλεια και η αποδοχή πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της οικογενειακής ζωής. Τα παιδιά χρειάζεται να νιώθουν πως η αγάπη σας δεν εξαρτάται από αν θα πετύχουν υψηλούς βαθμούς. Πιθανά λάθη πρέπει να επιτρέπονται και να γίνονται αποδεκτά.

Καλλιεργήστε την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή του μέσω του επαίνου.Ενθαρρύνεται τα πρώτα βήματα του παιδιού, δίνοντάς του ένα ασφαλές χώρο πειραματισμού. Η ενεργός συμμετοχή σας και η προσοχή σας χτίζει την αυτοεκτίμηση του. Θυμίστε του ότι είναι σημαντικό να δίνει τον καλύτερό του εαυτό, αλλά κυρίως να απολαμβάνει τη διαδικασία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Να είστε ειλικρινείς. Μην κρύβετε τις αποτυχίες σας από τα παιδιά. Είναι πολύ ανακουφιστικό για τα παιδιά ότι εμείς οι ενήλικες δεν είμαστε τέλειοι, και επομένως δεν περιμένουμε ούτε από εκείνα να είναι τέλεια.

Αφήστε χώρο για παιχνίδι. Το παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να είναι δημιουργικά, να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και να χαλαρώσουν. Επίσης, είναι ο φυσικός τρόπος των παιδιών για να γνωρίσουν τον κόσμο γύρω τους, να μάθουν και να αναπτύξουν τη φαντασία τους.

Να παρέχετε ελευθερία μέσα στα όρια ασφαλείας. Στα παιδιά πρέπει να δίνεται η δυνατότητα εξερεύνησης του περιβάλλοντός τους και ανάπτυξης της αυτονομίας τους. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να μάθουν πως κάποιες συμπεριφορές είναι μη αποδεκτές και ότι είναι υπεύθυνα για τις συνέπειες των πράξεών τους. Γίνετε οι ίδιοι πρότυπα για τα παιδιά σας. Τα παιδιά δεν πρόκειται να πειθαρχήσουν σε κάτι επειδή τους το λέτε, ενώ οι ίδιοι δεν το υιοθετείτε με τη συμπεριφορά σας.