Όταν ο ύπνος δεν γίνεται εύκολα ο φίλος του παιδιού μας!

Ο ρόλος των γονιών στον ύπνο των παιδιών και των εφήβων είναι εξόχως σημαντικός. Οι γονείς ρυθμίζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λαμβάνει χώρα ο ύπνος του παιδιού, διαμορφώνουν τη λεγόμενη «ρουτίνα του ύπνου». Οι γονείς είναι οι βασικοί ρυθμιστές της διαδικασίας του ύπνου και γι’ αυτό αποτελούν ένα είδος «οργανωτή» του ύπνου του παιδιού τους.

Ειδικότερα, χρειάζεται να γνωρίζουν ότι ο ύπνος διαφοροποιείται καθώς το παιδί μεγαλώνει, ωστόσο, οι έρευνες υποδεικνύουν ότι είναι σημαντικό να τηρείται μια συνεπής ρουτίνα, ειδικά όσον αφορά τα μικρά παιδιά ή τους εφήβους. Οι δραστηριότητες που ακολουθούνται καθημερινά χρειάζεται να είναι οι ίδιες και με την ίδια σειρά, ώστε το παιδί να γνωρίζει τι να περιμένει.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να υπάρχει συγκεκριμένη ώρα ύπνου για τα παιδιά. Συχνά οι γονείς κοιμούνται μαζί με τα παιδιά τους ή τα κρατούν στο κρεβάτι τους όταν αυτά ξυπνούν τη νύχτα και τους αναζητούν. Αν ένα παιδί προσχολικής ηλικίας ξυπνήσει το βράδυ, είναι σημαντικό ο γονιός να το καθησυχάσει και να το οδηγήσει στο κρεβάτι του, περιμένοντας μέχρι να κοιμηθεί.

Συνεπώς, η επίδειξη υπομονής μαζί με σταθερότητα και στοργή βοηθούν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στον ύπνο. Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σχολικής ηλικίας στον ύπνο είναι επίσης σημαντικό να εφαρμόζεται ένα σταθερό και συνεπές πρόγραμμα. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι συνήθως επιβαρυμένα με πολλές σχολικές υποχρεώσεις και με αρκετές εξωσχολικές δραστηριότητες, που συρρικνώνουν δραματικά τον ελεύθερο χρόνο τους.