Η επίδραση της τηλεόρασης στο παιδί μας!

Συχνό φαινόμενο αποτελεί η απορία των γονέων την τακτικότητα παρακολούθησης τηλεόρασης από το παιδί τους. Με άλλα λόγια αναρωτιούνται πόσες ώρες είναι σωστό να παρακολουθεί χωρίς όμως να έρχεται σε επαφή με προγράμματα, τα οποία καλό θα ήταν να αποφεύγονται.

Ειδικότερα, η επιρροή που μπορεί να έχει η τηλεόραση σε ένα παιδί είναι σημαντική όπως και για τους ίδιους τους ενήλικες. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά παρακολουθούν περίπου δύο ώρες την ημέρα τηλεόραση. Επίσης σε ηλικίες μικρότερες των δύο χρονών, προτείνεται, να μην παρακολουθούν καθόλου τηλεόραση. Ο λόγος είναι ότι τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, είναι πολύ σημαντικά για την εγκεφαλική του ανάπτυξη.

Παράλληλα, η χρήση του μέσου αυτού καλό θα ήταν να γίνεται λελογισμένα, καθώς μπορεί να υποκαταστήσει το ίδιο το παιχνίδι, που είναι σημαντικό για την απασχόληση του παιδιού. Σε βάθος χρόνου και κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του, μπορεί να παρακολουθεί κατά μέσο όρο 2 ώρες την ημέρα και φυσικά ποιοτικά προγράμματα. 

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την επίδραση των διαφημίσεων. Όπως και τους ενήλικες, έτσι και στα παιδιά, περικυκλώνονται από αρκετές διαφημίσεις καθημερινά που είναι δυνατόν να έχουν κάποια αποτελέσματα στη συμπεριφορά. Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι πάντοτε θετικά. Για το λόγο αυτό, εσείς ως γονείς θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο στο παιδί σας , να συζητήσετε μαζί του, το σκοπό της διαφήμισης και το ρόλο που θέλει να υποστηρίξει.

Τέλος, μέσω της διεξοδικής συζήτησης, μπορείτε να παρακολουθείτε μαζί του, προγράμματα κατάλληλα για εκείνο και να σχολιάζετε. Με άλλα λόγια, μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις στο παιδί σας και να γίνεται ανταλλαγή απόψεων. Εάν πάλι, δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε τηλεόραση μαζί ελέγξτε ότι το πρόγραμμα που επιθυμεί να παρακολουθήσει, είναι κατάλληλο για την ηλικία του.