Ησυχία, τάξη και ασφάλεια: Τρόποι να θέσουμε κανόνες στα παιδιά μας!

Οι γονείς έχουν το ρόλο της ευθύνης στο να διδάξουν, στα παιδιά υπευθυνότητα, τάξη και οργάνωση. Ένας ιδανικός τρόπος για να γίνει πράξη αυτό, είναι να εκπαιδευτούν τα παιδιά στην τακτοποίηση των παιχνιδιών τους. Η όλη διαδικασία, θα τους βοηθήσει να αντιληφθούν ότι αρκετά πράγματα, χρειάζονται οργάνωση στην καθημερινότητά τους.

Παρακάτω σας προτείνουμε μερικές ιδέες:

Βασικός παράγοντας, είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με την ιδέα ότι μετά από κάθε παιχνίδι πρέπει να μαζεύουν ό,τι έχουν χρησιμοποιήσει. Στην αρχή μαζεύουμε κι εμείς μαζί τους για να τους δείξουμε πώς γίνεται. Στη συνέχεια, θα μπορούν να το κάνουν από μόνα τους.

Παράλληλα, για να γίνει πιο διασκεδαστική η διαδικασία, μπορείτε να έχετε βάλει λίγο μουσική. Άλλωστε ,η τακτοποίηση γίνεται ευκολότερη όταν συνοδεύεται από μουσική. Εάν αυτό γίνει καθημερινότητα, τα παιδιά μετά το παιχνίδι, θα θεωρούν διασκεδαστική τη δραστηριότητα, ειδικά όταν συνοδεύεται από μουσική. Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά θα μάθουν να είναι υπεύθυνα και να οργανώνουν τα δικά τους αντικείμενα με τάξη και συγκρότηση. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το σύστημα αρέσει στα παιδιά γιατί το βλέπουν ως χαριτωμένο παιχνίδι!

Η τακτοποίηση των παιχνιδιών τους, ιδανικά μπορεί να είναι μέρος της βραδινής τους προετοιμασίας. Κατά συνέπεια, τα παιδιά μαθαίνουν ότι υπάρχει μια διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί πριν να πάνε για ύπνο. Η πρώτη δραστηριότητα που πρέπει να ακολουθήσουν είναι το μάζεμα των παιχνιδιών. Η δεύτερη που ακολουθεί είναι η προετοιμασία του ύπνου, που όμως για να συμβεί αυτό πρέπει πρώτα να έχουν οργανώσει τα αντικείμενα τους.

Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το κάθε παιδί έχει το δικό του χαρακτήρα. Ως γονείς, προσπαθούμε να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες του και στην προσωπικότητα του. Το σίγουρο είναι ότι με συστηματική προσπάθεια και συνέπεια θα καταφέρουμε να μεταδώσουμε αυτό που επιθυμούμε στα παιδιά μας, που τόσο αγαπάμε!