Ανάπτυξη ψυχολογίας των γονέων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως είναι γνωστό, ψυχολογικές διακυμάνσεις, έχει και η μητέρα αλλά και ο πατέρας. Η προσοχή και των δύο είναι στον επικείμενο ερχομό του παιδιού στον κόσμο και η εξερεύνηση για το άγνωστο που δημιουργείται ειδικά όταν κάποιοι γίνονται για πρώτη φορά γονείς.

Οι αντιδράσεις όμως, εστιάζουν και στον πατέρα και δεν σχετίζονται τόσο με τα στάδια της εγκυμοσύνης, όπως γίνεται με τη μητέρα αλλά, κυρίως με τα αποτελέσματα που έχει ο ερχομός του νέου μέλους στη δική του οικογένεια. Επίσης, δίνεται σημασία από την πλευρά του,στις συνέπειες στη σχέση του με τη σύντροφό του αλλά και στις νέες υποχρεώσεις.

Επίσης, το γεγονός ότι κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης οι περισσότεροι ενδιαφέρονται και φροντίζουν κυρίως τη μέλλουσα μητέρα, μπορεί να νιώσουν οι ίδιοι, ότι παίζουν δευτερεύοντα ρόλο σε όλο αυτό το διάστημα της προετοιμασίας.

Όπως στη μέλλουσα μητέρα έτσι και στον πατέρα, στην περίοδο αυτή μπορεί να ανατρέξουν σε συναισθήματα και εμπειρίες από την παιδική τους ηλικία. Κατά αυτόν τον τρόπο, επεξεργάζονται τους ρόλους του πατέρα και της μητέρας.Παράλληλα, εξαιτίας των κοινωνικών στερεοτύπων είναι εξαιρετικά δύσκολο στον μέλλοντα πατέρα ή τη μητέρα να παραδεχτούν τις ανησυχίες που βιώνουν αυτή την περίοδο. Είναι όμως απόλυτα φυσιολογικά γεγονότα που χρειάζεται ψυχραιμία κρίσης.

Συνεπώς και οι δύο σύντροφοι , καλό θα ήταν να μελετήσουν και να κατανοήσουν αυτές τις διακυμάνσεις, να τις επικοινωνήσουν ήρεμα μεταξύ τους για να μπορέσουν να χειριστούν την περίοδο αυτή.Αυτή η διαδικασία, θα τους διευκολύνει να αποδεχτούν την νέα πραγματικότητα και να καλωσορίσουν το νέο μέλος της οικογένειας!