Συμβουλές για καλύτερες σχολικές επιδόσεις!

Σε αυτό το άρθρο θα σας αναφέρουμε 5 πρακτικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να παρακολουθείτε τη πρόοδο του παιδιού σας.

1.Προτείνετε Υγιείς Συνήθειες

Αρχικά, για να βοηθήσετε το παιδί σας να αυξήσει τις πιθανότητες του να αποδώσει στις σχολικές του υποχρεώσεις,  βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζει υγιεινές συνήθειες στο σπίτι του. Επιλέξτε για το παιδί σας μια ώρα ύπνου που θα του εξασφαλίζει αρκετό ύπνο, και την χρονική άνεση να απολαμβάνει κάθε φορά ένα υγιεινό πρωινό. Τέλος, να ενθαρρύνετε την σωματική του άσκηση.

2.Να του προσφέρετε τον προσωπικό του χώρο

Κατ΄επέκταση, ένας κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος στο σπίτι, για τη μελέτη των σχολικών μαθημάτων, καθιστά πιο εύκολη και ευχάριστη για το παιδί την διεκπεραίωση των σχολικών του υποχρεώσεων. Η διάθεση ενός μικρού γραφείου είναι ασφαλώς η ιδανικότερη  λύση, αλλά και ένα καλάθι με τα σχολικά εφόδια, μπορούν να λειτουργήσουν εξίσου καλά.

3.Να παρακολουθείτε τη μελέτη του

Επιδιώξτε να κάθεστε μαζί με το παιδί σας και να του διαβάζετε για λίγο κάθε ημέρα, να του δίνετε πολλές ευκαιρίες να σας διαβάζει και αυτό φωναχτά. Ωστόσο, παρά την αναμφισβήτητη αξία του διαβάσματος για το παιδί σας, θα πρέπει αυτό να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, για να μην του προκαλέσει άγχος.

4. Δια βίου μάθηση

Επινοήστε διάφορους τρόπους για να διδάσκετε το παιδί σας όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, η μαγειρική συνδυάζει ορισμένα στοιχεία από τα μαθηματικά  τη τέχνη και την επιστήμη. Χρησιμοποιήστε την ευκαιρία που σας δίνεται την ώρα που μαγειρεύετε το βραδινό φαγητό, για να του διαβάζετε και να εφαρμόζετε τις οδηγίες της παρασκευής του, να  του μιλάτε για αναλογίες και κλάσματα, να κάνετε διάφορες υποθέσεις (πχ. ‘’Τι θα συμβεί όταν χτυπήσω τα ασπράδια των αβγών;”) και να εξετάζετε  τα αποτελέσματα τους.

5.Να αναλαμβάνετε τη πρωτοβουλία

Τα παιδιά μαθαίνουν με το παράδειγμα. Επιτρέψτε στα παιδιά σας να διακόψουν  την ανάγνωσή σας, για να σας ζητήσουν να τους δώσετε διευκρινίσεις, ή να τους λύσετε απορίες, σχετικές με το κείμενο που τους διαβάζετε. Βρείτε το χρόνο για να τους μάθετε μια καινούρια δεξιότητα και να συζητήσετε μαζί τους κάποια εμπειρία τους. Καθίστε και υπολογίστε τους λογαριασμούς που πρέπει να εξοφλήσετε , ή κάνετε κάποια άλλη δουλειά του σπιτιού, για όσο διάστημα ασχολούνται αυτά με τη μελέτη των μαθημάτων τους.