Πως ενθαρρύνουμε την ανεξαρτησία των παιδιών μας!

Ο χρόνος περνάει γρήγορα, ειδικά κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του μωρού σας. Παράλληλα, όσο περισσότερο περνάτε χρόνο μαζί του και διασκεδάζετε, απολαμβάνετε κάθε στιγμή με το μωρό σας. Σε σύντομο διάστημα το παιδί σας θα περάσει από τη νηπιακή στη προσχολική ηλικία και μετέπειτα στην εφηβεία.

Καθώς αναπτύσσεται νοητικά και συναισθηματικά, σε νεαρό ενήλικο, χρειάζεται να είναι ανεξάρτητο. Παρόλα αυτά, η ενθάρρυνση της ανεξαρτησίας του μωρού σας χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια. Στην πραγματικότητα, το μωρό σας που τελικά θα γίνει ένας ενήλικας, θα σας ευχαριστεί και θα σας ευγνωμονεί στην πορεία της ζωή του που του μάθατε να είναι ανεξάρτητο. Επίσης, είναι σημαντικό να του μάθετε πώς να κάνει πράγματα για τον εαυτό του και να αισθάνεται όμορφα για αυτό.

Ειδικότερα, δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος, ως μοτίβο για να του εμφυσήσετε την ανεξαρτησία, γιατί κάθε παιδί είναι ξεχωριστό. Το κάθε άτομο έχει τη δική του προσωπικότητα και στην ουσία οι γονείς προσαρμόζονται σε αυτή. Με βάση τα χαρακτηριστικά του και τη συμπεριφορά του, θα προσπαθείτε να μεταδώσετε τη σημασία της αυτονομίας.

Όσο έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες που μπορούν να πραγματοποιηθούν και επιτρέποντάς του να μάθει με το δικό του ρυθμό, τόσο πιο διασκεδαστικό και ενθαρρυντικό γίνεται για εκείνο. Επιπλέον, η επιβράβευση σε κάθε βήμα του να αναλαμβάνει τα καθήκοντά του, είναι μεγίστης σημασίας για την συναισθηματική του ικανοποίηση.

Παρόλο που μπορεί να σας πάρει περισσότερο χρόνο να αφήσετε το μωρό σας να κάνει πράγματα για τον εαυτό του, με εξάσκηση θα γίνει πιο ικανό και σύντομα θα μπορεί να τα πραγματοποιεί με ελάχιστη επίβλεψη. Τέλος, θα είστε τόσο περήφανοι για αυτό, που θα ενισχύει και το μεταξύ σας δέσιμο!