Πώς δημιουργούμε καλές βάσεις για την οικογενειακή επικοινωνία!

Ο ρόλος του γονέα είναι αρκετά σημαντικός για αυτό και θεωρείται λειτούργημα. Στην ουσία οι γονείς, διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για την ζωή των παιδιών, για το πως να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα και να εκτιμήσουν την αξία της. Ο γονέας στην πορεία της ζωής του, ικανοποιείται ιδιαίτερα και επιβραβεύεται ηθικά όταν διαπιστώσει ότι παραχώρησε τα κατάλληλα εφόδια στο παιδί του.

Ωστόσο για να μπορεί η σχέση αυτή να εξελιχθεί και να διατηρηθεί, θα πρέπει να περνάμε περισσότερο χρόνο ως γονείς μαζί τους και κυρίως ποιοτικά. Η συζήτηση και ο διάλογος είναι σημαντικοί παράγοντες για να προχωρήσει η σχέση σε ανώτερο ψυχικά επίπεδο.Ακόμα και για τους πιο πολυάσχολους γονείς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να εφαρμόσουν, για να αναπτύξουν καλές οικογενειακές σχέσεις.

Εκτός από τον ποιοτικό χρόνο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορούν να βελτιώσουν τη σχέση όπως η θετική επικοινωνία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο διάλογος θα πρέπει να γίνεται με θετική σκέψη και κατόπιν προτροπής για να δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος περαιτέρω ανάλυσης σε ένα ζήτημα. Επίσης, είναι σημαντικό να προτρέπετε το παιδί σας να εκδηλώνει τα συναισθήματά του και να το ενθαρρύνετε όπου κρίνεται απαραίτητο. Με αυτόν τον τρόπο, εισπράττει τη στοργή και την αγάπη σας.

Ένας άλλος παράγοντας, είναι ο σχεδιασμός ομαδικού πνεύματος. Στην πραγματικότητα, εάν θέλετε να πάτε ένα βήμα παρακάτω τη σχέση σας μαζί του θα πρέπει να μη μείνετε στους τυπικούς ρόλους μητέρα-πατέρα. Ο σκοπός είναι να αναπτυχθεί μια φιλική σχέση δυνατή και ικανή να αντιμετωπίζει τα προβλήματα με την ομαδική δράση.

Εφόσον, εφαρμοστούν οι παραπάνω προτάσεις τότε μονό μπορεί να γεννηθεί ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοεκτίμηση για να πορευθεί το παιδί σας με γερές βάσεις στο διάβα της ζωής του.