Παιχνίδια με το παιδί μας: Φτιάξε ένα παζλ!

Ανάμεσα στις δραστηριότητες που μπορεί να ασχοληθεί ένα παιδί, είναι και τα κλασσικά παιχνίδια. Ένα παράδειγμα, αποτελεί το παζλ που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους. Ενώνουμε τα κομμάτια του παζλ λοιπόν και ταυτόχρονα μαθαίνουμε. Έτσι, το παιδί περνάει δημιουργικά το χρόνο του μέσα στο σπίτι, ενώ εσείς δουλεύετε. Η φαντασία του εξελίσσεται και «ταξιδεύει». ενώ οι ικανότητες του αναπτύσσονται. Συνεπώς, καταλαβαίνουμε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία, προκύπτουν αρκετά οφέλη.

Με το πάζλ, υπάρχει δυνατότητα ανακάλυψης αρκετών επιλογών σε γράμματα, αριθμούς, σχήματα, ζωάκια. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί μας εκπαιδεύεται και μαθαίνει για παράδειγμα, για τα φυτά, τα ζώα, τη φύση. Παράλληλα, με αυτό το παιχνίδι, αναπτύσσει ικανότητες υπομονής και αντοχής. Άλλωστε, η υπομονή είναι αρετή και είναι στοιχείο χρήσιμο για το παιδί μας, το οποίο εφόσον καλλιεργηθεί, το βοηθάει στην ενήλικη ζωή του.

Εάν του αρέσει το συγκεκριμένο παιχνίδι, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το επαναλάβει αρκετές. Αυτό, συμβαίνει, διότι, αναπτύσσεται η επιμονή, μέχρι να ενώσει τα κομμάτια και να σχηματίσει αυτό που είδε ως πρότυπο. Υπάρχει περίπτωση να μη τα καταφέρει βέβαια και να στενοχωρηθεί. Εμείς όμως του μαθαίνουμε ότι κάθε αρχή και δύσκολη. Στη συνέχεια, όμως, θα μάθει έμπρακτα ότι και η αποτυχία είναι μέσα στη ζωή.

Επίσης, τέτοιου είδους πρακτικές δραστηριοτήτων, βελτιώνουν τη μνήμη του και κινητοποιούν την κριτική του σκέψη. Στην ουσία, το οδηγούν σε μια διαδικασία, σκέψης και συγκέντρωσης για να ολοκληρώσει αυτό που έχει ξεκινήσει να ενώσει με τα κομμάτια του παζλ. Δεν είναι τυχαίο, ότι και τα σταυρόλεξα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και τα προτιμούμε ιδιαίτερα εμείς οι ενήλικες.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι, τα παιδιά μας γίνονται πιο εφευρετικά, καθώς είναι μια διαδικασία που προκαλεί αισθήματα χαράς και ενθουσιασμού για να φτάσουμε στον τελικό στόχο που είναι η ολοκλήρωση του παιχνιδιού. Ενώνουμε τα κομμάτια που ταιριάζουν και ακολουθούμε βήμα βήμα την πορεία για να φτάσουμε στον στόχο μας. Από μια πιο γενική οπτική, με αυτό τον τρόπο λειτουργούν και αρκετά πράγματα της καθημερινότητάς μας. Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι μερικά παιδικά παιχνίδια μπορούν να καλλιεργήσουν τον νού και το πνεύμα. Δοκιμάστε το και θα δείτε τα αποτελέσματα!