Γιατί είναι σημαντικός ο θεσμός της οικογένειας;

Η δημιουργία οικογένειας είναι ένα πολύτιμο δώρο. Η οικογένεια σημαίνει ασφάλεια, να μπορείς να εμπιστεύεσαι αλλά και να μοιράζεσαι. Φυσικά, όλα αυτά για να λειτουργήσουν χρειάζεται αγάπη, σεβασμός και κατανόηση.

Ο θεσμός της δημιουργεί ένα πλαίσιο αξιών που ακολουθούν τα μέλη της. Παράλληλα, τα μέρη της οικογένειας διδάσκονται και διδάσκουν μεταξύ τους τη σημασία της υποστήριξης σε κάθε βήμα της ζωής. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, αναπτύσσονται οι προσωπικότητες των ατόμων και τίθενται οι βάσει για την μετέπειτα εξέλιξη τους στην καθημερινότητα.

Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την οικογένεια με ένα μεγάλο σχολείο. Η οικογένεια είναι το πρώτο σχολείο στο οποίο ένα παιδί μαθαίνει τις βασικές αξίες της ζωής. Αξίες που κυρίως καθοδηγούν το άτομο να αποκτήσει υπευθυνότητα και αυτοσεβασμό. Από τη στιγμή που θα θέσει σε εφαρμογή τα χαρακτηριστικά αυτά, τότε μπορεί να αντιλαμβάνεται την αξία της προσφοράς, της αγάπης και του σεβασμού προς τους γύρω του.

Στο σχολείο, οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν στα παιδιά όσα θα τα βοηθήσουν να βρουν μια καλή δουλειά στο μέλλον. Αλλά στο σπίτι, η οικογένεια διδάσκει τα παιδιά συνήθειες και συμπεριφορές που θα τα βοηθήσουν όχι μόνο στο να βρουν μια δουλειά αλλά στο να ζήσουν μια καλή ζωή ως ενήλικες.

Η οικογένεια είναι η πρώτη ομάδα, μέσα στην οποία συμμετέχει το παιδί και τα όσα θα βιώσει και θα διδαχθεί από αυτή έχουν τη δική τους σημασία για τη μετέπειτα συμπεριφορά και τον ρόλο του στην κοινωνία.