Στο παρακάτω άρθρο σας δίνουμε ιδέες και τρόπους να μετατρέψετε τον μικρό ”γκρινιάρη” στο πιο ευχάριστο παιδί!
1. Η αίσθηση ασφάλειας είναι σημαντική. Το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδί, παίζει πρώτιστο ρόλο στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Ως γονείς, έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε, απλούς κανόνες και όρια, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται από τα παιδιά. Επιπλέον, η καθημερινή ρουτίνα και ο προγραμματισμός , τα βοηθάει να βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο πλάνο δραστηριοτήτων μέσα στην ημέρα. Κατά αυτό τον τρόπο, δημιουργείται συναισθηματική σιγουριά και ασφάλεια πώς επικρατεί μια συγκεκριμένη καθημερινότητα.
2. Αποφυγή χαρακτηρισμών. Εάν επιθυμείτε να εκφράσετε στο παιδί σας το κατά πόσο σας ενοχλεί αυτό που συμβαίνει, τονίστε την πράξη του και όχι άμεσα στο ίδιο. Κατά συνέπεια, δείχνετε στο παιδί πως δεν χαρακτηρίζετε το ίδιο, αλλά τον τρόπο και τη συμπεριφορά που χρησιμοποιεί για να πετύχει το στόχο του.
5. Γίνετε καλοί ακροατές. Ο ρόλος του γονέα είναι πολυδιάστατος. Ανάμεσα στα διάφορα χαρακτηριστικά του ρόλου αυτού είναι και η δυνατότητα που δίνετε στο παιδί σας να το ακούσετε. Η συζήτηση είναι σημαντική και φέρνει πιο κοντά την επικοινωνία γονέων-παιδιών. Επίσης, μπορείτε να μιλήσετε μαζί του γι’ αυτά που το απασχολούν ή το ανησυχούν. Συζητώντας μαζί του, θα βρείτε τον τρόπο να μειώσετε τα καθημερινά του παράπονα.
6. Ισορροπία στις απαιτήσεις των παιδιών. Τα παιδιά, όντας σε μικρή ηλικία εκφράζουν απαιτήσεις και ζητούν επίμονα να ικανοποιήσουν αυτό που έχουν βάλει στο μυαλό τους. Σε αυτό το σημείο έρχεται η λογική του γονέα να εξηγήσει, μέσω διαλόγου ότι δεν είναι πάντοτε εφικτή η ικανοποίηση οποιασδήποτε επιθυμίας, ειδικά εάν εκ των συνθηκών δεν μπορεί να συμβεί. Δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί τιμωρία ή αυστηρή στάση, διότι δεν θα έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Μπορείτε να αναλύσετε βάση διαλόγου και να βρείτε έξυπνους τρόπους επιχειρημάτων ώστε να γίνει αντιληπτό στο παιδί σας.