Πώς διαβάζουμε ένα βιβλίο στο παιδί μας!

Τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά από την ανάγνωση βιβλίων είναι αρκετά κι σημαντικά. Για αυτό το λόγο, θα πρέπει να τους διαβάζουμε όσο πιο συχνά μπορούμε για να έχουμε και τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα που πηγάζουν από αυτή τη διαδικασία.

Αρχικά, καλό θα ήταν να επιλέγουμε κατάλληλα βιβλία, με εικόνες, αστείες ιστορίες, με ενδιαφέρον και ευχάριστο περιεχόμενο. Παράλληλα, οι ιστορίες θα πρέπει να είναι κατάλληλες για την ηλικία του παιδιού, οι εικόνες να είναι ευδιάκριτες, να έχουν κάποια νοήματα και να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο του παιδιού.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να έχουμε διαμορφώσει το κατάλληλο κλίμα ανάγνωσης με αίσθημα αγάπης, ζεστασιάς, ασφάλειας. Το στοιχείο αυτό θα κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον των παιδιών. Επίσης, δίνουμε τη δυνατότητα στο παιδί να απασχοληθεί με το βιβλίο, να το κοιτάξει, να το περιεργαστεί. Έπειτα, παρατηρούμε το βιβλίο, το σχήμα, μέγεθος, εξώφυλλο, αν έχει πολλά ή λίγα γράμματα, αν είναι μικρά ή μεγάλα. Αρχίζουμε να το διαβάζουμε, ξεκινώντας από τον τίτλο, δείχνοντας που είναι γραμμένος, και ρωτάμε το παιδί τι νομίζει πως σημαίνει, για ποιο θέμα μιλάει το βιβλίο κ.λ.π.

Στο τέλος της αφήγησης ρωτάμε το παιδί τι του έκανε περισσότερο εντύπωση και συσχετίζουμε αυτό που διαβάζουμε με πραγματικά γεγονότα. Μετά την αφήγηση μπορούμε να παίξουμε με τους ήρωες της ιστορίας που διαβάσαμε, ζητώντας από το παιδί να πει ποια ήταν τα πρόσωπα της ιστορίας και τι έκανε το καθένα.

Σε περίπτωση που, το παιδί αδιαφορεί για το διάβασμα, συνεχίστε να του διαβάζεται ακόμα και όταν παίζει και σταδιακά θα εκδηλωθεί το ενδιαφέρον του για το διάβασμα. Τέλος, μην ξεχνάτε πως το πιο σημαντικό για να αγαπήσει το παιδί σας το βιβλίο, είναι να σας βλέπει να διαβάζετε, ώστε να σας έχει ως πρότυπο!