Tα παιδιά, ήδη από μικρή ηλικία, ξεκινούν να αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους μεταξύ δυο κόσμων. Στον κόσμο των ενηλίκων και στον κόσμο των συνομηλίκων. Με αυτόν τον τρόπο αλληλεπιδρούν και διαμορφώνουν διαπροσωπικές επαφές. Άλλωστε, η επικοινωνία είτε μεταξύ ενηλίκων, είτε μεταξύ συνομηλίκων, αποτελεί πηγή κοινωνικοποίησης για αυτά.
Το ενδιαφέρον προς τα παιδιά ίδιας ηλικίας κορυφώνεται με την είσοδο στο σχολείο, όπου απομακρύνονται από το περιβάλλον της οικογένειας και αναλαμβάνουν νέους ρόλους. Ειδικότερα, μαθαίνουν να ακολουθούν κανόνες, εκπαιδεύονται σε αυτούς ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν και μαθησιακές απαιτήσεις.
Οι ομάδες συνομηλίκων που αναπτύσσονται σε όλη τη διάρκεια της σχολικής ηλικίας είναι ομάδες παιχνιδιού. Μέσα από αυτό το παιχνίδι, το παιδί αναπτύσσει δεξιότητες και ικανότητες. Οι δεξιότητες αυτές το βοηθούν να εκπαιδευτεί πάνω στην ευγενή άμιλλα. Επιπλέον, μαθαίνει να αντιμετωπίζει τον συναγωνισμό. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, αντιμετωπίζει νέες καταστάσεις και βιώνει είτε ψυχικές ικανοποιήσεις είτε απογοητεύσεις. Άλλωστε αυτό το οποίο αναπτύσσεται στο μυαλό του παιδιού είναι τελικά η αποδοχή των συνομηλίκων που προσπαθεί να κερδίσει. Ο τελικός στόχος είναι η εμπέδωση της ομαδικότητας, σε ένα παιχνίδι όπου όλοι παίζουμε με ίσους όρους και μέσα από αυτό θα γεννηθούν φιλίες που μπορεί να κρατήσουν στο χρόνο.
Παράλληλα, η ικανότητα του παιδιού να δημιουργεί και να διατηρεί φιλικούς δεσμούς είναι ένδειξη ότι το παιδί οδεύει προς την ωριμότητα. Εφόσον λοιπόν αρχίζει να διαμορφώνει κοινωνικές επαφές, εσείς ως γονείς οφείλετε να το ενθαρρύνετε για να ενισχύσει την κοινωνικότητά του. Επομένως, καλό θα ήταν, να παροτρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν σε ομάδες συνομηλίκων και να τους παρέχετε ευκαιρίες για να το πετύχουν αυτό!